2020.08.11 Kedd
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotó

Pályázatok

TIOP-1.2.1.A/15-1/2015-0001, Szigetköz Agórája - a Flesch Károly Kulturális Központ multifunkciós közösségi központtá alakítása


Szigetköz Agórája – 614 millió forintból, Mosonmagyaróváron, a Flesch Károly Kulturális Központban

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 614 millió forint 100%-os Európai Uniós támogatásban részesül 2015. április 29. és 2015. október 31. között a Szigetköz Agórája – A Flesch Károly Kulturális Központ multifunkciós közösségi központtá alakítása című pályázat keretében. A Szigetköz legnagyobb közművelődési intézménye, a Flesch Károly Kulturális Központ alakul át egy többfunkciós-multifunkcionális közösségi központtá, mely megfelel majd a modern kor igényeinek és követelményeinek. A beruházás során eszközbeszerzést, részarányos akadálymentesítést magába foglaló épületfejlesztés valósul meg 3303 m2-en, mely lehetővé teszi a szolgáltatásfejlesztést négy közművelődési funkcióban.
 

A kulturális központ épületegyüttese Moson és Magyaróvár között, az új városközpontban épült 1984-ben. A Kulturális Központ a Flesch Károly Nonprofit Kft. szervezeti és eszmei központja is. A tavalyi Flesch 30 programsorozat is emlékeztetett minden itt élőt, hogy a Kulturális Központ elmúlt 30 éves. A rekonstrukció egyre sürgetőbbé vált, hiszen az épületen az elmúlt harminc évben nem végeztek nagyobb felújítást. A Központ évente mintegy 200 ezer látogatót fogad a különböző rendezvények és foglalkozások keretében, ami pedig mára nagyon meglátszik a művelődési ház állapotán. Így a felújítás halaszthatatlan volt. 2012-ben egyszer már megpróbálkozott a város és a nonprofit kft. vezetése ezzel a pályázati kiírással. Akkor nem sikerült, de 2015 februárjában új lehetőség adódott a pályázat beadására. Alig egy hónap alatt kellett újraálmodni, tervezni a projektet. Az eredetileg 24 hónapos munkát át kellett tervezni alig több mint fél évre.
A Flesch Központ olyan komplexum lesz, ahol mindent egy helyen meg lehet találni: városi művelődési központot, fesztiválirodát, rendezvény-, civil-, információs-, és szabadidő- központot, kistérségi módszertani központot, alapfokú művészeti iskolát és modern művészeti központot. Mindezt úgy, hogy a legkorszerűbb információs rendszerrel és eszközökkel álljon a lakosság rendelkezésére. Legyen mindenkié, kortól, nemtől, nemzetiségi hovatartozástól, iskolázottságtól, jövedelmi és egészségügyi helyzettől, lakóhelytől függetlenül. Nem csak szolgáltató, hanem segítő szervezet. Nem pusztán a közélet helye, hanem a közélet legfőbb színtere, központja.
A több mint félmilliárd forintos innovatív és interaktív fejlesztés tartalmazza ötven helyiség teljes felújítását. Továbbá nyolcvanmillió forintnyi eszközfejlesztés is történik a központban. A színházterem teljes hang-, és fénytechnikája megújul, valamint a többi régi és új közösségi tér is modern háttérrel működhet a jövőben.
Június 12-én, pénteken a Flesch Központban Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár Város polgármesterének köszöntője után Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, a Földművelődésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg a pályázat ünnepélyes nyitórendezvényét, majd Csiszár Péter, a projekt szakmai vezetője, a Flesch Károly Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a projektet a nagyközönségnek.

A projekt adatai:

  • a kedvezményezett neve: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
  • a projekt címe: Szigetköz Agórája – A Flesch Károly Kulturális Központ Multifunkciós Közösségi Központtá Alakítása
  • a szerződött támogatás összege: 614.75 millió forint
  • a támogatás mértéke (%-ban): 100 %
  • a projekt tartalmának bemutatása: sajtóközleményben
  • a projekt tervezett befejezési dátuma: 2015. október 31.
  • a projekt azonosítószáma: TIOP – 1.2.1.A-15/1-2015-0001
Vissza