2020.02.27 Csütörtök
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotó

Pályázatok

NYDOP-4.3.1/C-2009-0009 projekt

Barátság utca felújítása és megerősítése

Időtartam: 2010.06.03. - 2010.08.27
Kedvezményezett: Mosonmagyaróvár város Önkormányzata
9200 Mosonmagyaróvár, Fő u. 11

Az Európai Únió és a Magyar Állam Által Nyújtott támogatás összege: 80.362.341 ,- Ft.

A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg


Mosonmagyaróvár az ország északnyugati részén, az M1-es autópálya közvetlen szomszédságában helyezkedik el. Győr-Moson-Sopron megye harmadik legnagyobb városa: teljes népessége 32.000 fő, vonzáskörzetében mintegy 70.000 ember él. Győrhöz, Pozsonyhoz és Bécshez való közelsége, közúton és vasúton egyaránt jó megközelíthetősége jelentősen hozzájárul gazdasági szerepének növekedéséhez. A város útjainak 65%-a szilárd burkolattal ellátott.

A pályázati beruházás a város belterületén elhelyezkedő Barátság utca felújítására irányul, amely a város ipari, kereskedelmi övezetének, valamint lakóövezetének határán található. Ebből kifolyólag az utca vegyes használatban van: jelentős teherforgalom bonyolódik rajta, emellett lakossági forgalom és közösségi közlekedés is zajlik az utcában. Emellett több közfunkció is koncentrálódik erre a területre, a Barátság utcában található a vízügyi közszolgáltató Mosonmagyaróvári Vízi Társulat, illetőleg a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. Az utca közvetlen közelében található a regionális buszpályaudvar és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mosonmagyaróvári Üzemmérnöksége, valamint a Városi Tűzoltóság. Az út az Önkormányzat tulajdonában áll.

A város ipari területének döntő része a városnak ezen a részén található. A terület legnagyobb forgalmú gyűjtőútja a Barátság utca, amely az 1. sz. főútba csatlakozik, illetőleg ezen az útvonalon közelíthető meg a legkönnyebben az M1-es autópálya. Az ipari terület az elmúlt években is tovább fejlődött, sok új vállalkozás került be, ezért megnőtt a forgalma. Az utcát azonban nem ekkora forgalomra tervezték annak megépítésekor, ugyanis akkor még nem lehetett előre látni a forgalom ilyen típusú és nagyságú növekedését. A Barátság utca állagának leromlása miatt az ipari terület vállalkozásai a környező lakóövezet utcáit is elkezdték használni. Ezen utcák állagának megóvása érdekében az Önkormányzat például útkezelői intézkedésében rögzítette, hogy az ipari terület egyik logisztikai vállalkozása a teherforgalma lebonyolítására csak a Barátság utcát használhatja. A Barátság utcai burkolat állapotának folyamatos romlása és a lakóövezetet érő növekvő zajterhelés miatt néhány éve az Önkormányzat 30 km/h sebességkorlátozást vezetett be a területen, amelyet baleset megelőzési szempontok is indokoltak. A megsüllyedt, kátyús úton a nagy sebességgel haladó tehergépjárművek ugyanis könnyebben szenvedhetnek, illetve okozhatnak balesetet.

A területen jelenleg 26 vállalkozás, gyár, üzem található, amelyek összesen több, mint ezer embernek adnak munkát. Az ipari terület jó adottságú területen helyezkedik el, ezért folyamatosan növekszik a betelepülő vállalkozások száma. A Barátság utca északnyugati oldalán kialakított és nemrégiben átadott új, 37 hektáros MoWinPark elnevezésű ipari park is elősegíti a terület ipari, kereskedelmi fejlődését. A MoWinPark teljes közművel ellátott területén mintegy 50 vállalkozás számára van hely, a 2009-es megnyitása ellenére 2010 elején már 10%-os telítettségi állapotban van.

Közreműködő szervezet:
Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség
Közhasznú Nonptofit Kft.
9400 - Sopron, Csatkai E. u. 6.
Tel: 99/512-910, Fax:99/512-919
www.nfu.hu
Vissza