2020.05.28 Csütörtök
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotó

Pályázatok

Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-13

Határon átnyúló ökoturizmus és vízisport a Lajtán c. projekt (Leitha – Lajta AT-HU, L00107)

A „Határon átnyúló ökoturizmus és vízisport a Lajtán” című projekt támogatásáról 2010. december 1-én döntött a program Közös Monitoring Bizottsága. A hivatalosan 2011 év elején útjára indított 2 és fél éves határon átnyúló fejlesztési együttműködésben két-két magyar és osztrák partner vesz részt. A magyar Lajta szakaszt Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata valamint a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület (MVSE), a burgenlandi Lajt szakaszt Fertő-tó és Lajta-völgy Turisztikai Egyesület (Regionalverband Leithaauen Neusiedler See), illetve Bruckneudorf község képviseli. A partnerek közös célja a Lajta folyó kitűnő adottságainak kihasználása és a Bruckneudorftól (Királyhida) Mosonmagyaróvárig tartó szakasz vízi sportolásra alkalmassá tétele, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra kiépítése, hogy a térség egy vonzó víziturisztikai desztinációvá váljon.

A kezdeményezés fő célcsoportja a helyi lakosság mellett a térségbe látogató turisták, vízi túrázók, diákok és ifjúsági csoportok, akik számára (át)járhatóvá kell tenni a vízi utat, ki- és beszállóhelyeket kell létesíteni, valamint biztosítani kell egy átfogó információs és irányító rendszert is.

Az első évben megkezdődik a kikötőhelyek tervezése és kivitelezése. A tervek szerint a folyó ausztriai szakaszán 7, míg a magyarországi szakaszon (Malom-ági Lajta) 6 ki-beszálló hely kerül megépítésre. Erre az időszakra esik még a „folyam-kilométerkövek” kihelyezése, illetve információs táblák elhelyezése magyar, német és angol nyelven. A projekt támogatásával tovább bővül az MVSE hajóparkja ami a térségi tömegsport rendezvények és vízitúrásoknak biztosít megbízható „járműparkot” a folyószakasz bejárására.

A további projektszakaszokban többnyelvű turisztikai kiadványok, térképek készülnek, megkezdődnek a marketing tevékenységek, ezen kívül vízimentő és túravezetőket képeznek, hogy a csoportok minősített kísérőszemélyzettel járhassák be a folyószakaszt. Nyári szünetekben vízi táborokban ismerkedhetnek a térség diákjai egymással és a Lajta folyó élővilágával, valamint évente 2 alkalommal vízisport szezonnyitó és záró tömegsport rendezvényeket szerveznek.

A Lajta turisztikai lehetőségei idegenforgalmi vásárokon, kiállításokon és egyéb rendezvényeken kerülnek népszerűsítésre.

A projekt segítséget nyújt a Mosonmagyaróváron belüli folyószakaszok hajózhatóvá tételéhez, a város „körbehajózhatóságához”, a partszakaszok rendezéshez, közjóléti térként való bevonásukhoz, illetve, hogy a város a Lajta, Mosoni-Duna által nyújtott kitűnő víziturisztikai adottságai által nemzetközileg meghatározó vízisport központtá váljon.

Letölthető programajánló:
Leitha – Lajta Vízitúra programja

Meghívó:
meghívó 2011 magyar
meghívó 2011 német

meghívó 2012 magyar
meghívó 2012 német

Záró rendezvény
meghívó

Kapcsolat:
Tilai László
tilai.laszlo@mosonmagyarovar.hu
96/577-807
Vissza