2020.07.07 Kedd
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotó

Pályázatok

2017. augusztus 25 – 26. között valósult meg Somorja város és partnerei részvételével a Mi együtt elnevezésű projekt

2017. augusztus 25 – 26. között valósult meg Somorja város és partnerei részvételével a Mi együtt elnevezésű projekt, mely az EU Európa a polgárokért program Demokratikus szerepvállalás és polgári részvétel alprogramjában a Testvérváros-program intézkedés keretében lett megtámogatva.
 

A projekt 213 polgár találkozását tette lehetővé, melyek közül 30 állampolgár a szlovákiai Somorja képviseletében, 50 állampolgár a romániai Gyergyószentmiklós képviseletében, 60 állampolgár a magyarországi Mosonmagyaróvár képviseletében, 25 állampolgár a csehországi Uherský Brod képviseletében, 8 fő a somorjai Fórum Intézet képviseletében és 15 állampolgár a szerbiai Topolya város képviseletében vett részt.

A projektum célja a 100 éves Európában együtt eltöltött múltra visszatekintve (1917-2017) a jövő-ben várható együttműködés lehetőségek feltárása az egyes partnerek között. Az egyes tevékenységek a következő célok elérését tűzték maguk elé: euroszkepticizmus leküzdése, szolidaritás a krízis időszakában, az emigrációs problémák megvitatása, és az Európai Közösség jövője.

A projekt megvalósításában részt vevő partnerek:
Fő partner: Somorja város
További partnervárosok, partnerszervezetek:
Fórum Kisebbségkutató Intézet, Somorja
Gyergyószentmiklós városa, Románia
Hainburg városa, Ausztria
Mosonmagyaróvár város önkormányzata, Magyarország
Uherský Brod városa, Csehország
Topolya városa, Szerbia

A projekt aktivitásai:
EU információs stand (2017.8.25—26.) – célja a lakosság EU-ról, annak politikájáról való informálása, eszmecsere. A stand a Pomlé Fesztiválon lett felállítva, ahol a lehetséges legnagyobb számú célcsoport látogathatta.

Európa jövőképe az moderált beszélgetés, melyre augusztus 25-én került sor a Somorjára érkező partnerek delegációi között.

Az Önkormányzatok helyzete a krízisben, és az egyes intézkedések melyeket bevezettek a krízis hatására elnevezésű nemzetközi konferencia, melyre augusztus 26-án került sor a Fórum Intézet székházában. A három nyelven folyó konferencián minden partnerszervezet előadást tartott a témában, a vita folyamán pedig megbeszélték a tapasztalataikat.

A régió történelme és jövője (augusztus 26-án a delegáció ifjú résztvevői közös rendezvényen vettek részt, mely során Bauer Edit helyi volt Európai Parlament képviselő sietségével megismerkedtek az EU kialakulásának történelmével, majd csoportokban dolgozva elképzelték az EU további fejlődési lehetőségeit.

A Pomlé Fesztivál kulturális rendezvényeinek megtekintésével zárult a kétnapos találkozó. A pályázatnak köszönhetően a Pomlé Fesztivál vendégül láthatta a szerbiai és magyarországi partnerek kulturális együtteseit.

A projekt kétségkívüli eredménye, hogy a partnerek között a kapcsolat elmélyült és új kihívásokat is hozott. A két, intenzív beszélgetésekkel és tervezéssel eltöltött közös nap új projektötleteket hozott, melyek a jövőben megvalósításra várnak.


 

Vissza