2020.02.28 Péntek
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotó

Pályázatok

ÁROP-1.A.3-2014 - Hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét támogató programok a Mosonmagyaróvári Járásban

 

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 22,0 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az ÁROP-1.A.3-2014 kódszámú, „Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban” című felhívás keretén belül, melyből a „Hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét támogató programok a Mosonmagyaróvári Járásban” című, ÁROP-1.A.3-2014-2014-0065 azonosító számú projektet valósította meg 2015. 04. 01 – 11.30. között.

Kedvezményezett neve: Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata
Projekt címe: Hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségét támogató programok a Mosonmagyaróvári Járásban
Szerződött támogatás összege: 22.000.000,- Ft
Támogatás mértéke: 100 %
Projekt tartalmának bemutatása: A projekt átfogó céljai közé tartozott a modellértékű együttműködési program megvalósítása a járási településeken tevékenykedő állami, önkormányzati, civil szervezetek, vállalkozások bevonásával. A projekt időtartama alatt 7 járási Kerekasztal ülést tartottak, melyen a kerekasztal és a kapcsolódó szervezeti egységek összehangolt munkája biztosította a szakmai támogató hátteret. 34 akcióprogram valósult meg, mely során 10 alkalommal ,,érzékenyítő-foglalkozásokra" került sor Dunaszigeten, Halászin, Lébényben, Jánossomorján illetve Mosonmagyaróváron. A szakmai koncepció szerint az iskoláskorú gyerekeket, majd ezzel párhuzamosan a felnőtt korosztályt is megszólította az önkormányzat. 9 alkalommal sérült gyermekeket nevelő szülők számára kiscsoportos foglalkozásokat tartottak a gyermek ,,életre nevelése" érdekében. A projektben ,,Színes Majális"-t rendeztek a város sétáló utcáján, kapcsolódva a Kult-utca programokhoz. Paralimpiai sportágakat mutattak be, és beszélgetések jöttek létre sérüléssel élő sportolókkal, sportvezetőkkel, valamint sportszereket is kipróbálhattak. Az önkormányzat láthatatlan kiállítást rendezett, mely a Fehér Ló Közösségi Ház elsötétített pincéjében kapott helyet. Egészségműveltség, egészségtudatosság témakörben 4 alkalommal 4 településen és 4 korcsoportnak volt akcióprogram. Az idősek helyzetének javítása programsorozatban 3 lakossági fórum és 3 lakossági tájékoztató valósult meg demencia témakörben 3 vidéki településen. Az önkormányzat 2 tájékoztatót tartott az önkéntességről, és az iskolai közösségi szolgálatról. Fontos cél egy járási mintaprogram létrehozása, amely az idősek helyzetét is javítja, és tapasztalatszerzési lehetőség a középiskolások, önkéntesek számára. A projekt keretében két képzésre is volt lehetőség, az első a kerekasztal tagjai, valamint a szakmai megvalósítók részére. A második - ,,Esélyteremtő attitűd formálása" - képzésen a járási együttműködésben részt vevő önkormányzatok HEP megbízottjai vettek részt. A megvalósítás során három partnerségi és disszeminációs fórum jött létre, melyek a programtervek kidolgozását segítették, illetve az elért eredményeket terjesztették. Az önkormányzat a projektben elkészítette Mosonmagyaróvár Járási Esélyteremtő programtervét, a települések együttműködését igénylő problémák megoldására a járási partnerekkel és a TKKI-val együttműködésben.      
A kommunikációs csomagban vállaltaknak a projekt megvalósítása során eleget tett az Önkormányzat, C, D tábla kihelyezésre került, sajtóközlemények jelentek meg, a rendezvényekről fotódokumentáció készült, mely feltöltésre került a TÉRKÉPTÉR-ben. Az esélyegyenlőségi terv felülvizsgálata megtörtént, elfogadásra került. A szervezeti felelősségi rendszer a város honlapján elérhető.
Projekt befejezési dátuma: 2015. november 30.
Projekt azonosító száma: ÁROP-1.A.3-2014-2014-0065
 

                                                                                                                                

Vissza