időjárás
KEDD19 °C
közepesen felhős
időjárás
SZERDA20 °C
zápor
időjárás12 °C
2017.09.26 Kedd
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

„A legszebb konyhakertek” című program/verseny értékelése, összefoglaló 2017

    Az országos programhoz Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 2014-ben csatlakozott először, így idén negyedszer szerveztük meg a versenyt. 2017. szeptember 6-án tartottuk „A legszebb konyhakertek” című országos program/verseny díjkiosztó ünnepségét a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre civil szervezet hagyományos terménykiállításának megnyitójával egyidejűleg. A kertbarátok és az egyetem kertészeti tanszékének oktatói a verseny lebonyolításában, s mint szakemberek a zsűrizésben aktívan vettek részt, melyet ezúton is köszönünk nekik.

   A program/verseny célja az otthoni kertgazdálkodás népszerűsítése, az egészséges és zamatos élelmiszerek saját előállítása, szemléletváltás, a kertkultúra átörökítése az utánunk jövő generációnak. Továbbá azok munkájának elismerése, akik hosszú évek óta szorgosan, kitartóan és szakszerűen művelik kertjüket, jó példát mutatva ezzel másoknak is.

 

   A versenyben évről évre növekszik a résztvevők száma, idén 21 kertművelő mérettette meg magát. Örvendetes, hogy magánszemélyeken kívül 3 óvoda is részt vett a programban, a közösségi kategóriában. Az óvodásokon kívül az egyéni kertművelő résztvevők zöme nyugdíjas ember volt, akik sokszor erejüket meghaladva, lelkesen gondozták kertjeiket, a kisebb, 50-100 m2-től a több száz, akár 1200 m2-ig terjedő területen is. A növényfélék száma átlag 20-40 között mozgott, de voltak, akik ennél is sokkal több fajtát termesztettek, melyről pontos nyilvántartást, fotódokumentációt vezettek valamint permetezési naplót, e precizitást külön elismerte a zsűri. Növényritkaságok is előfordultak, messze tájakról származó növények megtartásával is kísérleteztek, sokan termesztettek gyógy-és fűszernövényeket is, melyeket felhasználnak különböző formában. A legtöbb kert madár-és rovarbarát is volt. A kertművelők kitartása példamutató, véleményük szerint a sok munka megéri, meghozza gyümölcsét, eredményét, ami a terménykiállításon is látható, tapasztalható. Minden gazda kedvesen fogadta a zsűritagokat és lelkesen mutatta be kertjét. Természetesen ezzel együtt járt egy kis kóstoló is az otthoni termésből készült ételekkel, italokkal. Az óvodákban is példa értékű az óvónők és a gyerekek munkája, akik a korai nevelés hatására felnőtt korukban is valószínűleg szeretni és reméljük termeszteni is fogják a növényeket.

 

   A zsűrinek nagyon nehéz dolga volt a szigorú, országosan egységes szabályok szerinti értékelésnél. Szempontok voltak pl:

 • - növényfélék száma
 • - kert környezete, összképe, gyommentessége
 • - vetőmagok, szaporító anyag beszerzése
 • - kémiai növényvédelem (permetezési napló ez esetben kötelező)
 • - öko/bio módszerek alkalmazása
 • - tápanyag utánpótlás módja
 • - öntözés módja
 • - komposztálás
 • - madár –és rovarbarát kert-e
 • - fűszer-és gyógynövények termesztése
 • - egyéb különlegességek
 • - termés minősége

 

   Dicséretes, hogy minden jelentkező, résztvevő megfelelt a minimum követelményeknek, így munkájának elismeréseként mindenki kapott oklevelet és ajándékot különböző értékben, ezen felül az egyes kategóriákban többféle helyezést, minősítést ill. különdíjat is megállapított a zsűri.

   A zsűri az alábbi I. helyezett kerteket ill. kertművelőket javasolta ill. tartotta méltónak az országos megmérettetésre, a „Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre:

 • 1. Normál kert kategória: Hegyi László (Rákóczi u. 10.)
 • 2. Közösségi kert kategória: Hildegard Óvoda (Kapucinus u.)
 • 3. Zártkert 3. vegyes kategória: Kovács Ernő (Napsugár u.)
 • 4. Mini kert kategória: Gyimóthy Gábor (Erzsébet királyné u. 2/1.)

Különdíjat kapott Takaró Sándor, mint a legnagyobb kert művelője, a legtöbbféle növény termesztése és a szakszerű nyilvántartás miatt, valamint Majdán Dezsőné, mint a legidősebb kertművelő(95 éves). Gratulálunk mindenkinek és további sikeres kertészkedést, jó egészséget és kitartást kívánunk hozzá.

 

Németh Andrea zsűri elnök

Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal

Vissza