2021.12.01 Szerda
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

A zöldhulladék kezelés szabályai Mosonmagyaróváron

2021-től nem lehet elégetni az avart, zöldhulladékot!

 

Fontos kérdés a családi házas övezetben élő vagy kerttel rendelkező lakóknál, mit kezdjenek az ősszel az utcai fákról lehullott falevéllel, kerti zöldhulladékkal. A jól megszokott gyakorlat alkalmazását – hogy a kerti zöldhulladékot elégetik - tavaly ősszel utolsó alkalommal tehették meg a városban.

Az új szabályokat az Önkormányzat honlapján és az újságok hasábjain is közzétette, de nem árt most, az ősz közeledtével a köztisztaságról és a közterületek védelméről szóló 23/2016. (V. 30.) önkormányzati rendelet erre vonatkozó szakaszait feleleveníteni. A lakosság egészségének és a környezet tisztaságának védelme érdekében a zöldhulladékot (növényi eredetű száraz hulladék) elsősorban komposztálni kell.  A zöldhulladék csak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltak szerint gyűjthető. Ez jelenti a barna hulladékgyűjtő edény vagy lebomló barna zsák használatát, a közszolgáltató által történő házhoz menő begyűjtési rendszer igénybe vételét.  

2021. január 1-jével hatályon kívül helyezték a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (1) bekezdés b) pontját, mely korábban jogszabályi felhatalmazást adott a települési önkormányzatok képviselő-testületének arra, hogy rendeletben meghatározzák a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, az avar és kerti hulladék égetésének szabályait. A hatályon kívül helyezésnek az az oka, hogy a levegőminőség alakulásában a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és kerti hulladék égetésének. A jogszabály-módosítással általánossá vált az avar és kerti hulladék égetésének tilalma. Így a magas levegőterhelésű területeken csökkenthető a légszennyezőanyag kibocsátás.

 

Vissza