2021.04.14 Szerda
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotóKépvetítés fotóKépvetítés fotó

Hírek

Minden, amit a kéményseprésről tudni kell

Aktuális feladatok:

 

Megyénk teljes területén, minden településén a lakossági tulajdonú ingatlanok és a társasházak égéstermék-elvezetőinek rendszeres felülvizsgálatát a katasztrófavédelem szakemberei végzik el. Érdemes megtervezni és ütemezni a karbantartással, ellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat. Célszerű ugyanis nem a fűtési szezonra vagy a szezon előtti utolsó napokra halasztani ezeket a teendőket. Tekintettel az elmúlt időszakban a kéményseprés területén végbement változásokra, a katasztrófavédelem az alábbi rövid útmutatóval igyekszik segíteni a lakosságot, ami tartalmazza a kéménysepréssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

 

Győr-Moson-Sopron megyei ellátási terület 2021. évi sormunka ütemterv

További részletes információ www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon érhető el.


Mosonmagyaróvár város és a kistérség lakosai kéményseprési ügyekben személyesen érdeklődhetnek minden szerdán 08.00. - 12.00. között a kéményseprő ügyfélszolgálati irodában.

Cím: 9200 Mosonmagyaróvár, Kormos ltp. 1.sz.,
Telefon: 70/450-7501 Giczi Péter, mesterkörzet vezető

 

Fontos tudnivalók a kéményseprésről gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók, és magánszemélyek részére:

 

Akár családi házról, akár társasházi ingatlanról van szó –, kötelezett mindegyik helyre vonatkozóan a kéményseprés megrendelésére, elvégeztetésére és a munkadíj kifizetésére. Ha a székhely vagy telephely nem társasházban van, hanem egy különálló ingatlanon akkor a vállalkozás tulajdonosa vagy az egyéni vállalkozó, az egymással piaci versenyben álló kéményseprőipari szolgáltatók bármelyikétől, írásban rendelheti meg az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szilárd fűtőberendezések esetén évente, gázüzemű berendezéseknél kétévente. Ebben a tekintetben az önkormányzatok intézményei, az oktatási-, egészségügyi intézmények stb. ugyanolyan kötelezettséggel rendelkeznek, mint a vállalkozások. A szolgáltatók nem tartoznak a katasztrófavédelem szervezetébe, mert egymással versenyben álló vállalkozásokról van szó. Fontos tudni, ha egy ilyen cég szakembere megrendelés nélkül becsenget egy vállalkozáshoz vagy hivatali intézményhez, érdemes meghallgatni, azonban az általa kínált szolgáltatást elfogadni nem kötelező. A gazdálkodó szervezet a piaci szereplők közül szabadon válaszhat, viszont egyet mindenképpen választania kell. A Győr-Moson-Sopron Megyében munkavégzésre jogosultak jegyzéke, a szolgáltatás megrendelésének módja, a kéményseprésről szóló részletes tájékoztató a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján (https://gyor.katasztrofavedelem.hu/) elérhető. A szolgáltatók listája a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat elérhetőségen is megtekinthető. Jogilag más a helyzet a társasházakban vagy többlakásos lakóingatlanokon lévő vállalkozások szék-, vagy telephelyeivel. Ezekben az ingatlanokban csak a katasztrófavédelem kéményseprői láthatják el a feladatot, azonban ez a vállalkozások esetében díjköteles, míg a szolgáltatás magánszemélyek részére ingyenes. Mivel a kéményseprés és -ellenőrzés, társasházak esetén sormunka keretében történik, azt megrendelni nem kell, a kéményseprőipari szolgáltatást a kéményseprőipari szerv végzi, mely a Katasztrófavédelem szervezetének része. Egylakásos lakóépületek (családi házak, nem társasházak) esetében, a kéményseprés megrendelése abban az esetben nem kötelező, ha oda vállalkozás székhelye vagy telephelye nincs bejelentve. A megrendelés ennek ellenére legalább kétévente nagyon ajánlott, szilárd tüzelés esetén is. A megyei kéményseprőipari szerv elérhetősége: Győr-Moson-Sopron Megyei Ellátási Csoport,9022 Győr, Batthyány tér 4. Tel: 0670 4581088 vagy 1818-as hívószámon a 9.1-es menüpont.

 

Vissza