2019.12.16 Hétfő
Nyelvválasztás angol nyelv német nyelv
Keresés gomb
Az oldal NVDA felolvasó szoftverrel tesztelve.
kezdőlap Mosonmagyaróvár város Információs portál
Képvetítés fotó

Hírek

Érted ültetjük! - Önkormányzati fásítási program

Érted ültetjük! szlogent választva saját fásítási projektjével Mosonmagyaróvár az elsők között csatlakozott az Agrárminisztérium nemrég meghirdetett Országfásítási Programjához.

A város jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezik, de az erősödő klímaváltozás, a közlekedés okozta légszennyezés kompenzálása és a szén-dioxid csökkentése miatt szükséges növelni a zöldfelületek biológiai aktivitását, a fák állományát. A városnak utcaképi, városképi, esztétikai szempontból is meghatározó elemei a fák, fasorok. Ezért határozta el önkormányzat, hogy több éves fásítási program keretében növelni szeretné az ültetendő fák mennyiségét. Az idei évben 500 olyan, a városi környezetet jól tűrő fafaj kerül elültetésre, melyekkel már tapasztalattal rendelkeznek. Ebből a mennyiségből a Gabona rakparton októberben a VÜF Kft. telepített 70 db vérjuhart, a MowinPark Éger utcájába pedig 60 db enyves égerfa került. A fasortelepítés folytatódik a Fertő soron 80 db oszlopos gyertyánfa elültetésével. A hagyományos őszi fásítási program keretében a közterületekre, parkokba, lakóutcákba a kivágott fák pótlása céljából és az újonnan kialakított lakótelepi utcákba (pl. Duna lakópark, Liget lakópark, SUN lakópark) mintegy 280 iskolázott faiskolai sorfa kerül.

 

A nagyarányú fásítási programot jövőre is folytatja az önkormányzat, melyhez várja magánszemélyek, civil szervezetek, cégek, üzemek csatlakozását is. A támogató személy, szervezet, cég neve, logója a fa körüli Érted ültetjük! feliratú szalagon megjelenítésre kerül. A csatlakozási szándékot a Polgármesteri Hivatalban Németh Andrea

(Telefon 96/577-822 — E-mail: nemeth.andrea@mosonmagyarovar.hu) fogadja.)

 

Elindult az Agrárminisztérium Országfásítási Programja

A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A mintaprogramba 86 település csatlakozik be.

 

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata is csatlakozott az Agrárminisztérium Országfásítási Programjához. Ennek keretében — Dr. Nagy István agrárminiszter, Dr. Árvay István polgármester és Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója részvételével közös, — jelképes faültetésre került sor 2019. november 8-án a Gorkij utca-Fekete István Általános Iskola melletti zöldfelületen. A területen korábban is történt már faültetés az önkormányzat által ill. vállalatok felajánlásával, mely most folytatódott az Agrárminisztérium támogatásával. E napon a Minisztérium 5, az Önkormányzat 12 fát ültetett el.

Dr. Nagy István agrárminiszter a szomszédos Fekete iskola és a távolabbi Bolyai iskola diákjait megszólítva beszélt a megjelentekhez: Nem a mának, a jövőnek ültetjük a fákat, építjük a parkokat. Az agrártárca, és a Kormányzat egyik válasza az éghajlatváltozásra minél több fa ültetése. A cél, hogy az éghajlatváltozásra a környezeti változások mérséklése sikerüljön. A fák a fenntartható világhoz hozzájárulhatnak. A tavasszal, ősszel elültetett kétmillió fa nyolcezer tonna széndioxid megkötését vonja maga után. Az agrártárca vezetője elmondta a Vidékfejlesztési Program módosításában az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, ezekre a forrásokra civilek és az önkormányzatok egyaránt pályázhatnak. Az önkormányzatok számára van lehetőség terek, ligetek megújítására, települések között pedig fasorok létrehozására. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy aki ültet, odaillő fát telepítsen, ami 20-50 év múlva is élni tud majd az adott körülmények között.

 

 

 

 

 

 

 

Vissza